Direct contact?
Bel 010 42 39 0 39
Contactformulier
Vestigingen
Bel mij terug

Coaching, de normaalste zaak van de wereld

 
 
 
 
ARCHIEF
MEESTE REACTIES
Carrière APK: Telegraaf column van Willem Plandsoen

Willem Plandsoen

19 maart 2011

De Carrière APK

U brengt uw auto jaarlijks naar een garagebedrijf voor een Algemene Periodieke Keuring, maar heeft u uw carrière wel eens laten keuren?

Verschillende onderzoeken laten zien dat maar liefst zeventig procent van Nederlandse werknemers niet het werk doet, waarin ze het meest tot hun recht zouden komen. Deze carrières zouden eigenlijk moeten worden afgekeurd. De schade voor de Nederlands economie is namelijk groot. Wie niet op de juiste plek zit, heeft een veel lagere arbeidsproductiviteit dan hij zou kunnen hebben.

Ik pleit daarom voor de invoering van een nationale carrière APK. Net als bij een auto gaat een keurmeester een aantal punten af. De eerste vraag is uiteraard: sluit de functie aan op iemands talenten, passies en waarden? De volgende meetpunten zijn leidinggevende, team, bedrijf, branche en bedrijfskolom.

Bij een auto-APK worden de normen van buiten af opgelegd.  Bij een carrière-APK moeten we normen in de persoon zoeken. Het uitgangspunt is daarom simpelweg de eigen droombaan, de baan die het best bij iemand past. Een gemiddelde voldoende is niet genoeg om een carrière goed te keuren.  Wanneer uw auto geen profiel meer op uw banden heeft, kunt u dit niet compenseren met een perfect roetfilter. Wanneer u al uw passies in uw functie kwijt kunt, maar u heeft een draak van een baas, dan wordt uw carrière toch afgekeurd.

Naast een keuringsrapport verstrekt de keurmeester een actieplan om uw carrière weer op het juiste spoor te krijgen. Dit actieplan kan bestaan uit het volgen van een opleiding een sollicitatie op een andere interne functie of het vinden van een andere leidinggevende binnen hetzelfde bedrijf. Het uitvoeren hiervan is de verantwoordelijkheid van u en uw werkgever.

‘Maar wat moet ik doen als mijn ideale baan slechter betaalt dan mijn huidige baan?’ hoor ik u denken. Ook daar moet u in uw actieplan rekening mee houden, maar het is geen excuus om tot uw pensioen door te gaan op de verkeerd ingeslagen weg. Is arbeidsvreugde geen geld waard? Ikzelf verdiende in de jaren negentig in de ICT het drievoudige van wat ik op dit moment als ondernemer verdien, maar ik ben nu veel gelukkiger. Bovendien is de teruggang in salaris waarschijnlijk tijdelijk. Wie plezier heeft in zijn werk, heeft immers een hogere arbeidsproductiviteit. De salarisverhoging volgt dan vanzelf.

Wanneer meer mensen op de juiste plek zitten, zal de Nederlandse economie beter draaien. Ik zou graag een telefoontje van de Minister van Economisch Zaken, Landbouw en Innovatie krijgen met het verzoek om de nationale carrière APK landelijk uit te rollen om zo een impuls te geven aan de Nederlandse economie.
Mark Rutte mag ook zelf bellen.

Willem Plandsoen, Algemeen Directeur Dreamjob

Volgen en discussiëren op Twitter:  twitter.com/willemplandsoen

Ik wil een carrière APK doen, of een carrière APK voor medewerkers laten doen


0 REACTIES

PLAATS EEN REACTIE
Login of registreer om vaker te reageren en reacties op deze post te blijven volgen.


 
 
 
     
 
Beste Dreamjob,
Ik ben geinteresseerd in
Ik ben bel mij op
of email naar
groeten,

uit