Direct contact?
Bel 010 42 39 0 39
Contactformulier
Vestigingen
Bel mij terug

Coaching, de normaalste zaak van de wereld

 
 
 
 
ARCHIEF
MEESTE REACTIES
De illusie van doen: Telegraaf column van Willem Plandsoen

Willem Plandsoen

14 mei 2011

Een paar weken voelde ik me onprettig na een dag van hard werken. Aan wat ik die dag had bereikt, lag het niet. Ik had een nieuwe klant binnen gehaald, mijn things to do lijst van die dag was volledig afgestreept en mijn inbox was leeg, ondanks de vijftig nieuwe mails die er die dag binnen kwamen. Wat knaagde er? Ik bleef in dat nare gevoel hangen, sliep slecht en werd er de volgende morgen ook mee wakker. Die morgen kreeg ik een inzicht: of ik me goed voel, geluk ervaar, ligt niet aan wat en hoeveel ik doe of bereik, maar aan wie ik al ben. Sterker nog: hoe harder ik werk, hoe verder ik zelfs van dat basis geluksgevoel in mezelf afraak.

De focus op doen in plaats van zijn, begint al tijdens onze schooltijd, waar we vooral worden gewaardeerd om wat we presteren, en niet om wie we zijn. Een leraar zegt zelden: ‘wat zie je er weer stralend uit’ in plaats van ‘wat heb je je proefwerk goed gemaakt’. Het gevolg is dat mensen zich identificeren met wat ze doen in plaats van met wie ze zijn.

Na dit inzicht besloot ik me te gaan richten op momenten die me ondersteunen in wie ik ben en dan pas op wat ik doe. Nu begin ik mijn dag niet met een actielijst met dingen te doen, maar plan ik eerst mijn momenten in waar ik mezelf kan zijn. Dat zijn de momenten waarop ik het contact ervaar met het geluk wat er altijd al in mij is.

Wat mijn actielijst en planning betreft: er zijn nu eenmaal dingen die ik aan het eind van de dag af moet hebben – een beloofde offerte bijvoorbeeld –, maar er zijn veel meer dingen die ik graag wil doen, maar die ook morgen kunnen. Als creatief en ambitieus ondernemer bedenk ik honderden dingen die ik graag wil doen,  dus af en toe moet ik schrappen.  Maar ik geef mezelf niet meer op mijn kop als mijn to do lijstje niet af is. Zo kom ik niet meer afgedraaid thuis met de illusie dat ik me goed voel, omdat ik die dag zo veel werk heb verzet.  Ik vind mezelf nu veel belangrijker dan alle dingen die ik doe, en straal van uit wie ik al ben. Dat de dingen die ik vanuit dat gevoel vervolgens dan doe een veel hogere kwaliteit hebben, is een prettige (zakelijke) bijkomstigheid.

Mijn suggestie:  plan voor u zelf op een dag een aantal moment die tot u rust brengen, en ga vanuit dat gevoel dingen doen. Sluit dit niet aan op aloude motto:  kwaliteit gaat boven kwantiteit?

Willem Plandsoen, directeur van coaching/outplacement bureau Dreamjob

Volgen en discussiëren op Twitter: 


1 REACTIES

Jan C Visser 16 mei 2011

Mooi artikel, Willem. Vooral voor een jobcoach.....
Ik doe alleen nog dingen die in overeenkomst zijn met wie ik ben.
Momenteel nog maar bar weinig.
Daar zou ik je best eens over willen spreken.
Vriendelijke groet, JanC

PLAATS EEN REACTIE
Login of registreer om vaker te reageren en reacties op deze post te blijven volgen.


 
 
 
     
 
Beste Dreamjob,
Ik ben geinteresseerd in
Ik ben bel mij op
of email naar
groeten,

uit