Direct contact?
Bel 010 42 39 0 39
Contactformulier
Vestigingen
Bel mij terug

Coaching, de normaalste zaak van de wereld

 
 
 
 
ARCHIEF
MEESTE REACTIES
Ga je verder op basis van eigen waarde(n)?

Ghislaine Keyzer

20 mei 2011

 Focus en effectiviteit

Het is soms een zoektocht naar wie je eigenlijk bent en wat je wilt.Wat voelt eigen aan je wensen, aan je activiteiten en aan hetgeen je realiseert? En waar doe je het eigenlijk voor. Waardering en succesvolle toetsing van je gedrag, kunde en vaardigheden zijn prettig, maar er is meer. Kennis en vaardigheden zijn immers slechts instrumenteel voor hetgeen je waardevol vindt om je voor in te zetten. Dat kan iets technisch inhoudelijks zijn, een boegbeeldfunctie, of een zorgbaan. Maakt niet uit. Het gaat om wat wij zelf werkelijk als belangrijk zien of waar wij verbinding mee voelen en willen blijven aangaan. Dan is het zicht helder om te weten hoe en waar je dan je kunde en vaardigheden wilt inzetten, met liefde en plezier, en op een effectieve manier.  Wanneer deze focus er is, het terrein duidelijk, dan weten we ook wat we moeten doen en laten. Sommige besluiten en acties zijn nodig om dichter bij je waarden te blijven en je doelen te realiseren, ook al voelt dit ongemakkelijk. Eenmaal focus, is het gemakkelijker dit te weten en te overkomen.

Weer verbinding aangaan

Dit is geen gemakkelijke opgave. Mensen die ik spreek zijn professionals die verantwoordelijkheid en inhoudelijke kennis hebben, maar soms niet meer weten of zij achter de doelstellingen van hun organisatie staan. Het werk kan zich niet verder verdiepen of wordt overschaduwd door intern politiek gedoe, indirecte competitie rond projecten, of er wordt teveel nadruk gelegd op de korte termijn. Het zicht op waar je het eigenlijk voor doet raakt vertroebeld of helemaal kwijt. Misschien raken we als reactie bedreven in discussies of in ons terugtrekken, maar ergens lopen we vast en houden we de schijn op. Het lijkt of we geen invloed meer hebben, geen verbinding met onze organisatie. We gaan door, maar hebben een deel van onszelf buiten spel gezet. Eigenschappen, persoonlijke invalshoeken en kwaliteiten die belangrijk voor je zijn, blijven onvoldoende benut en gebruikt. Door de waan van de dag gaat onze aandacht meer naar wat er voorbij komt, waar we mogelijk in passen. We spreken de taal en het jargon van wat gangbaar is, ook als het om onszelf gaat, of over onze eigen professionaliteit. Het eigene is moeilijk vast te houden en te benutten. Met het risico dat het verwaarloosd raakt. Wat kun je er eigenlijk mee. Er wordt daarom gemakkelijker gekozen voor het gebruikelijke, ook al is het in een speciaal jasje. Kijkend naar wat er voorbij komt en de afstemming hierop raken wij het zicht op onszelf kwijt en verliezen wij zicht op onze eigen verlangens, visie en doelen. Maar ook onze effectiviteit. Want die is het grootst wanneer je hierop zicht hebt en van daaruit verbindingen kunt aangaan.

Nieuwe persoonlijke basis en een scherpere focus

Het eigene is van grote waarde, voor ons zelf in de eerste plaats want het is fijn te weten wie we zelf zijn en vanuit welke basis wij leven en werken, hoe wij ten volle kunnen werken aan wat wij waardevol vinden en onze weg hier naar toe vinden in de werkcontext. Op de tweede plaats is het eigene ook voor je omgeving en je relaties van belang, want zo kun je elkaar werkelijk kennen en kan een groter terrein van ontmoeting en samenwerking ontstaan. Want als wij elkaar kennen en er heldere uitwisseling mag plaatsvinden op basis van wie wij zijn en wat wij belangrijk vinden, dan voelt dat uiteindelijk meer geborgen. Eigenheid en de eigen waarden zijn dan basis voor afstemming en samenwerking ten behoeve van de doelen die beoogd worden. 

Ik werk met mensen om hun persoonlijke missie te ontwikkelen. Op basis van eigen waarde(n) en kwaliteiten en op basis van de behoeften van hun werkterrein. Ik geloof dat op die manier organisatiedoelen ook jouw persoonlijke doelen kunnen blijven. Trajecten zijn kort en gericht op het nemen van je eigen verantwoordelijkheid om zo te komen tot de juiste stappen in leven en werk.


0 REACTIES

PLAATS EEN REACTIE
Login of registreer om vaker te reageren en reacties op deze post te blijven volgen.


 
 
 
     
 
Beste Dreamjob,
Ik ben geinteresseerd in
Ik ben bel mij op
of email naar
groeten,

uit