Direct contact?
Bel 010 42 39 0 39
Contactformulier
Vestigingen
Bel mij terug

Coaching, de normaalste zaak van de wereld

 
 
 
 
ARCHIEF
MEESTE REACTIES
Coaching redmiddel voor perfectionist met te groot verantwoordelijkheidsgevoel?

Hedwig Passier

11 augustus 2011

 

Wat is gezonde verantwoordelijkheid?

Gezonde verantwoordelijkheid start met je realiseren waar jouw werk toe dient en daar gerichte acties op nemen. Maar ook verder kijken dan alleen je eigen taken, want met alleen je eigen straatje schoonvegen ontloop je juist die verantwoordelijkheid. En daar zit net de crux; doordat je over de grenzen van je eigen werk heen kijkt, kun je geneigd zijn meer verantwoordelijkheid op je te nemen dan nodig en goed voor je is.

 

Risico

Het risico van teveel verantwoordelijkheid is een onbalans in energiegevers en energievragers. Dat zit niet altijd in het aantal uur dat de perfectionist aan het werk besteedt. Het zit in een gevoel van machteloosheid, geen grip krijgen op het geheel en wel die verantwoordelijkheid voelen. En dan ontstaan de fysieke klachten en de irritaties naar collega’s die zich er wel heel makkelijk van af maken. Of naar de baas die met nog een klus aankomt, waar uiteraard niemand anders goed genoeg voor is.

 

Grenzen herkennen, erkennen en bewaken

De eerste stap die deze perfectionisten moeten zetten is het herkennen van de grenzen van hun functie. Waar begint hun verantwoordelijkheid en waar mag een ander het stokje overnemen. Vervolgens moeten ze erkennen dat zij niet voor alles hoeven op te draaien en dat zaken wellicht iets minder perfect zullen lopen. Tot slot gaat het om het bewaken van deze grenzen; uit de behoefte aardig gevonden te worden, blijft nee zeggen een uitdaging.

 

Coaching

Met coaching worden deze perfectionisten zich bewust van die grenzen en van de overtuigingen die hen in de weg zitten om bovengenoemde stappen te zetten. Zodra er ruimte komt voor nieuwe overtuigingen, gaat de perfectionist oefenen in de praktijk. Dat oefenen bestaat uit vooral uit meer communiceren, de omgeving is er per slot van rekening aan gewend dat deze perfectionist alle klussen oppakt. Het getuigt niet van verantwoordelijkheid om de boel ineens los te laten en maar te zien wat er gebeurt. De kunst is om te komen tot een gedeelde verantwoordelijkheid en daarvoor zal er op een goede manier gecommuniceerd moeten worden met collega’s en leidinggevende.

 

Het resultaat

Wanneer perfectionisten hier bewust mee aan de slag gaan, ervaren ze meer rust en ruimte en meer  plezier in de oefening van hun werk. Bijkomend resultaat is dat de omgeving ook weer de kans krijgt zich te ontwikkelen en de beoogde resultaten alsnog worden behaald, maar dan samen!

 

Hedwig Passier


0 REACTIES

PLAATS EEN REACTIE
Login of registreer om vaker te reageren en reacties op deze post te blijven volgen.


 
 
 
     
 
Beste Dreamjob,
Ik ben geinteresseerd in
Ik ben bel mij op
of email naar
groeten,

uit