Direct contact?
Bel 010 42 39 0 39
Contactformulier
Vestigingen
Bel mij terug

Coaching, de normaalste zaak van de wereld

 
 
 
 
ARCHIEF
MEESTE REACTIES
Passie als carrièrestrategie - Telegraaf column van Willem Plandsoen

Willem Plandsoen

20 augustus 2011

Eigenlijk hoef je als ondernemer maar één managementboek te lezen: Good to Great. In dit boek beschrijft Jim Collins hoe sommige schijnbaar middelmatige bedrijven, bijvoorbeeld Gillette, excellente bedrijven werden. Zijn belangrijkste inzicht is simpel: deze bedrijven opereren allemaal in een gebied waar passie en talent overlappen. Met deze visie in ons hoofd formuleerden wij ook ons doel: het beste coachingsbureau voor HBO+ in Nederland worden. Bovendien concludeerden we dat dit inzicht één op één toepasbaar is op individuele carrières. Eigenlijk zou iedereen op zoek moeten naar de werkplek waar zijn talenten en passies overlappen en elkaar versterken.

Veel bedrijven blijven middelmatig presteren omdat ze de competenties van hun mensen verwarren met hun talenten en passies. De meeste personeelsmanagers werken met competenties in plaats van passies en talenten. Dat een bedrijf al honderd jaar in een bepaalde markt opereert, geeft het onmiskenbaar competenties, maar wil niet zeggen dat de medewerkers de beste in die markt kunnen en willen worden. Collins bewijst in zijn boek dat bedrijven de sprong van goed naar de beste alleen maken nadat ze hebben ontdekt waar passies en talenten overlappen. Voor sommige bedrijven resulteerde deze ontdekking erin dat ze kozen voor een andere markt.

Veel werknemers en ondernemers maken dezelfde fouten. Ervaring in een bepaald vakgebied geven een bepaalde competentie, maar hebben vaak niets met passie of talent te maken. Dat je een bepaald vak hebt gestudeerd en er al jaren ervaring in hebt, wil niet zeggen dat je er de beste in wilt en kunt worden.

Een paar jaar geleden begeleidde ik een consultant in loondienst die zelfstandig wilde worden. Zijn doel: een autoriteit worden op het gebied van automatisering in de gezondheidszorg. Om er achter te komen of zijn doel reëel was, wilde ik antwoorden op twee vragen: ligt daar echt je passie? Kun je er de beste in worden?

De juiste carrière vind je door je echte talent en je echte  passie te vinden. Deze zoektocht vraagt eerst groot zelfinzicht en vervolgens lef, toewijding en doorzettingsvermogen. Maar ieder mens is uniek, dus voor iedereen is er een niche waarin hij de beste kan zijn. Een succesvolle carrière begint echter altijd eerst met het kennen van- en kiezen voor je passies.

Willem Plandsoen, directeur van carrière coaching bureau Dreamjob

Volgen en discussiëren op Twitter: 


0 REACTIES

PLAATS EEN REACTIE
Login of registreer om vaker te reageren en reacties op deze post te blijven volgen.


 
 
 
     
 
Beste Dreamjob,
Ik ben geinteresseerd in
Ik ben bel mij op
of email naar
groeten,

uit