Direct contact?
Bel 010 42 39 0 39
Contactformulier
Vestigingen
Bel mij terug

Coaching, de normaalste zaak van de wereld

 
 
 
 
ARCHIEF
MEESTE REACTIES
7 tips om outplacement door te komen

Mervyn Nankoe

20 september 2011

Onlangs sprak ik een dame die sinds februari thuis zit wegens een arbeidsconflict. Ze gaat nu de onderhandelingen met haar werkgever in over outplacement. Ik voelde tijdens het gesprek haar radeloosheid; ze wist niet wat haar te wachten stond met betrekking tot outplacement. Voor mij een inspiratie om je te helpen als je in een soortgelijke situatie terechtkomt middels 7 tips om een outplacementsituatie door te komen.

 

Hier zijn ze:

 1. Weet wat de regels zijn
  In geval van collectief ontslag is er sprake van een sociaal plan waarin de voorwaarden staan waaronder de werkgever je mag ontslaan. Meestal bestaat dit uit een gouden handdruk en/of outplacementbegeleiding. Lees dit sociaal plan goed door en weet wat de regels zijn. Past jouw werkgever de regels toe en krijg je waar je recht op hebt? Zodra het gaat om individueel outplacement informeer dan of het bedrijf daar regels voor heeft en waar je recht op hebt. Er is in dit geval geen sociaal plan, maar er kunnen nog steeds regels zijn waaraan het bedrijf moet voldoen. Wie je hiervoor kunt inschakelen lees je bij punt 2.
   
 2. Raadpleeg altijd deskundigen
  Denk hierbij aan een vakbond, bureau rechtsbijstand of een jurist. Laat je in alle gevallen informeren over je rechtpositie! Een extra paar ogen, ook na eigen onderzoek, is altijd prettig. Deskundigen kunnen je bijvoorbeeld tips geven over dingen die je over het hoofd hebt gezien, de mazen in de wet en waar je extra over kunt onderhandelen.
   
 3. Bepaal wat je wilt
  Wil je bij je huidige werkgever blijven? Wil je weg? Of wil je een gouden handdruk of toch outplacementbegeleiding? Met de kennis die je hebt opgedaan door alle informatie kun je voor jezelf bepalen wat je wilt.

  Als je het toch al niet zo naar je zin had, dan is deze situatie een uitgelezen kans om middels een outplacementtraject een passende droombaan te vinden. Wil je ondanks de situatie van de werkgever toch blijven en is daar ruimte voor in het sociaal plan, dan zullen juridische stappen onvermijdelijk zijn.

 4. Tijd om te onderhandelen
  Meer over onderhandelen lees je . Tips van mijn kant als je meent geen goede onderhandelaar te zijn: veel sparren met goede onderhandelaars en oefenen. Bedenk je ook dat het nu om jouw situatie gaat. Het bedrijf wil jou ontslaan en jij komt dus in een veranderde situatie terecht.

  In de onderhandeling kun je het budget en de duur van het outplacementtraject bepalen. Veel bedrijven hebben niet veel ruimte voor onderhandelen, maar erover beginnen kan absoluut geen kwaad.

 5. Vind de coach die bij je past
  Hier hoef ik geen woorden aan vuil te maken. De 'klik' met de coach is uiteindelijk het belangrijkst. Maar ook of deze coach je kan helpen met de vragen die je hebt. Wil je nieuwe loopbaanmogelijkheden ontdekken, of toch zo snel mogelijk een nieuwe baan? Mijn tip: Ga in gesprek met coaches van 2, maximaal 3 bureaus. Meer gesprekken levert een alleen maar verwarring op en je verliest overzicht.
   
 6. Het is jouw traject op maat!
  De inhoud van het traject kan je helemaal zelf, met behulp van je coach, vaststellen. Uiteraard binnen de gestelde kaders van de outplacementovereenkomst met betrekking tot duur en budget. Je krijgt gedurende het traject inzichten in over waar je jezelf in wilt ontwikkelen. Denk aan bijv. leren netwerken, of effectief communiceren.

  De fasen in een traject bestaan grofweg uit:
  Transitie naar een nieuwe baan: Heb je te maken met veel emoties, dan kom je in deze fase tot rust, waardoor een goede basis wordt gelegd voor de start van het traject. Deze fase is niet voor iedereen noodzakelijk.
  Bepaling Droombaan: De daadwerkelijke start van het outplacementtraject. In deze fase word je begeleid met het creëren van een helder zelfbeeld. Dit zelfbeeld leidt tot een concreet zoekprofiel van de nieuwe baan.
  Realisatie Droombaan: Met het zoekprofiel als basis, word je op een praktische en intensieve manier begeleid bij het bereiken van het doel: de nieuwe baan.
  Starten in de Droombaan: Begeleiding op de nieuwe werkplek.

  De (niet-)invulling van deze fasen heb je zelf in de hand, maar laat je ook adviseren door je coach.

 7. En al laatst:
  Haal er alles uit wat mogelijk is. Het zal niet vaak voorkomen dat je de kans hebt om je loopbaan nieuwe impulsen te geven met professionele begeleiding. Doe er vooral je voordeel mee, je hele werkzame leven lang!

Heb je iets aan deze tips? Ik hoor het graag!


4 REACTIES

Johan Eekma 21 september 2011

Ha Mervyn, Super praktische tips, handig! Ik ga mensen in deze situatie zeker even doorverwijzen naar je blog. En belangrijk wat je ook zegt: luister goed naar je emoties bij je ontslag, en zorgt dat je je situatie goed doorleeft. Maar vergeet niet om er een specialist bij te halen voor de 'zakelijke' kant en professionele begeleiding van baan naar baan. Groet, Johan

UKOXQcllyETYCtntqNS 12 oktober 2011

Now I feel stupid. That's celraed it up for me

jvdTxHnao 13 oktober 2011

DLsmCg <a href="http://iisffwyphltx.com/">iisffwyphltx</a>

QxksYbqWLjSnVTVMj 18 oktober 2011

dlzBpU , [url=http://aodocqmaqwze.com/]aodocqmaqwze[/url], [link=http://gyfoxusoieyn.com/]gyfoxusoieyn[/link], http://utpcsvdmpgse.com/

PLAATS EEN REACTIE
Login of registreer om vaker te reageren en reacties op deze post te blijven volgen.


 
 
 
     
 
Beste Dreamjob,
Ik ben geinteresseerd in
Ik ben bel mij op
of email naar
groeten,

uit